Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Γιατί "γελάει" η ύαινα



Οι ήχοι που βγάζει το πιο «κακό» αιλουροειδές της ζούγκλας, η ύαινα, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Σε μία πρώτη έρευνα, προκειμένου να προσδιοριστεί  τι σημαίνει το ανατριχιαστικό «γέλιο» που βγάζει η ύαινα, αποδεικνύεται πως μπορούμε να μάθουμε την ηλικία της από τον τόνο που έχει φωνή.
Παράλληλα, οι διαφορετικές συχνότητες στο γέλιο της κάθε ύαινας αποκαλύπτουν την κοινωνική της θέση μέσα στην αγέλη.
Ο Καθηγητής Φρέντεριν Τιούνισσεν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια  και ο Νικολά Ματεβόν του Πανεπιστημίου Ζαν Μονέ της Γαλλίας, μαζί με την ομάδα τους ερεύνησαν 26 ύαινες που ζούσαν στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ.
Εκεί ηχογράφησαν τα «γέλια» της κάθε ύαινας σε διαφορετικές κοινωνικές αντιδράσεις και εκδηλώσεις, όπως όταν έψαχναν για φαγητό, και προσπάθησαν να συσχετίσουν ποια στοιχεία αντιστοιχούσαν στο κάθε κάλεσμα και σε ποιους παράγοντες.
«Το γέλιο της ύαινας δίνει στους αποδέκτες στοιχεία σχετικά με την κυρίαρχη θέση της στην αγέλη», λέει ο Καθηγητής Τιούνισσεν και συνεχίζει « Αυτό επιτρέπει στην αγέλη να διαμορφώσει τα “διατροφικά” δικαιώματα της κάθε ύαινας ξεχωριστά και να οργανώσει το ποια θα βγει για κυνήγι».
Σύμφωνα με τους ερευνητές το γέλιο της ύαινας έχει 10 διαφορετικές ηχητικές παραλλαγές, που είναι σημαντικές κυρίως στις αρσενικές καθώς από αυτές καθορίζεται ο «ηγέτης» της κάθε αγέλης.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου