Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πόσο βοηθά η μαστογραφία στην πρόληψη του καρκίνου;





Δανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι συχνές μαστογραφίες δεν μπορούν αυτές καθαυτές να συμβάλουν στη μείωση της θνησιμότητας των γυναικών που κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα των επιστημόνων που «αναιρεί» τις παγκόσμιες εκστρατείες υπέρ της εντατικοποίησης των εξετάσεων, δείχνει ότι το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο του μαστού σε όσες προβαίνουν σε συχνή εξέταση του στήθους τους, είναι το ίδιο ή και μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνες που δεν εξετάσθηκαν ποτέ.

Οι ερευνητές ισχυρίσθηκαν, συγκεκριμένα, ότι για κάθε 2.000 γυναίκες που παρακολουθούν την υγεία των μαστών τους μέσω ακτινογραφίας επί μια περίοδο δέκα χρόνων, μόνο μία σώζεται χάρη στην εξέταση αυτή, ενώ ο κίνδυνος λάθους αυξάνει σε ανησυχητικό επίπεδο το άγχος των γυναικών. «Πρέπει να κάνουμε τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι η πιθανότητα να ωφεληθούν από τις μαστογραφίες είναι πολύ μικρή», τόνισε η Δανή επιστήμονας Κάρστεν Γιόργκενσεν, η επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μελέτη, για την ομάδα των γυναικών ηλικίας 55 - 74 ετών, η θνησιμότητα υποχώρησε κατά 1% ετησίως σε εκείνες που προέβησαν σε τακτικές μαστογραφίες, αλλά η μείωση ήταν διπλάσια (2%) σε όσες δεν εξετάσθηκαν. Την ίδια χρονική περίοδο, στις πιο νεαρές ηλικίες (35 - 54 ετών), η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 5% ετησίως για αυτές που έκαναν μαστογραφίες, αλλά ελαφρώς περισσότερο (6%) σε εκείνες που δεν εξετάσθηκαν.

Η έρευνα των επιστημόνων από το Σκανδιναβικό Κέντρο Κοχρέιν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με την αξία της μαστογραφίας. Οι επικριτές αυτού του είδους της εξέτασης διατείνονται ότι ο πολύ συχνός έλεγχος μπορεί να επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Οι ίδιοι προτείνουν το 50ο έτος της ηλικίας ως «όριο» για την έναρξη της εξέτασης, παρόλο που έως τώρα οι γυναίκες είθισται να ξεκινούν τη μαστογραφία όταν φτάνουν σε ηλικία 40 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο και αποτελεί περίπου το 10% των συνολικών γυναικείων καρκίνων, ενώ σκοτώνει περίπου 519.000 ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου