Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Παραμένει ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%


Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4 μονάδες παραμένει ίδιος και δεν αλλάζει, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από τη Eurostat στο 13,6% από το 12,7%.
Τη σχετική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου την Πέμπτη κατά την άτυπη συνεδρίαση του
υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεκάλεσε για να το ενημερώσει τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat «πού θα κρυφτούν οι γνωστοί ύποπτοι, εκείνοι που έλεγαν το 2009 ότι το έλλειμμα είναι μονοψήφιο και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει το 9%», ενώ κατονόμασε τη Νέα Δημοκρατία ως την πολιτική δύναμη που προέβαινε σε αυτές τις δηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «έγκλημα για τη χώρα» αυτό που συνέβη την περίοδο από το 2004 έως το 2009 , αναγνωρίζοντας πάντως ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Αναφερόμενος στο σήμερα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε μετά από πολλούς μήνες μιας μεγάλης μάχης ότι έχουμε πετύχει πολλά». Ωστόσο αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ακόμα μπροστά μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν. Και αυτό με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνάει η χώρα που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Είναι ιστορικό χρέος μας να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες».
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «οι Έλληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχαν αλλάξει την πορεία της χώρας». Συμπλήρωσε δε πως «αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους». Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα λέγονται γύρω από αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός». Στη συνέχεια κατηγόρησε τις «εγκληματικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας», οι οποίες, όπως υποστήριξε, δημιούργησαν ελλείμματα και χρέος, εξαιτίας των οποίων «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Ειδικά για το μηχανισμό στήριξης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η συγκρότησή του αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όταν μάλιστα έγινε σε πολύ μικρό διάστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σήμερα δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για αποπροσανατολισμό της συζήτησης και να σπέρνουμε το φόβο και τον πανικό. Αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούμε όλοι "επί τω έργω". Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο ως «περίοδο έκτακτης ανάγκης», εννοώντας πως «πρέπει να αλλάξουμε πλήρως, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις». Επιπλέον έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής του τη λέξη «διαχείριση».
Κατά το άτυπο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη οικονομία, καθώς πηγές της κυβέρνησης τόνιζαν ότι σκοπός δεν είναι τώρα η «άσκηση αντιπολίτευσης» στη Νέα Δημοκρατία. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως «δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση». Σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή ότι «ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον ύπνο του», οι πηγές σχολίασαν πως «αυτό είναι καλό, σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία που μόνο ύπνο είχε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου