Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Θανατοποινίτης ζήτησε να εκτελεστεί από απόσπασμα

Μάλλον σόκαρε ακόμα και τους υποστηρικτικές της θανατικής ποινής, το αίτημα του καταδικασμένου δολοφόνου Ρόμπιν Λι Γκάρτνερ,να εκτελεστεί από απόσπασμα. Ο Γκάρτνερ καταδικάστηκε σε θάνατο στη Γιούτα, γιατί σκότωσε έναν δικηγόρο ακτιβιστή , κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης απόδρασης, πριν από 25 χρόνια.
Σε ακρόαση του, την Παρασκευή (23/04), 3η Επαρχιακός Δικαστής Ρομπιν Ρις, ρώτησε τον Γκάρτνερ με ποια μορφή της θανατικής ποινής θέλει να τερματιστεί η ζωή του.
«Θα ήθελα το εκτελεστικό απόσπασμα, παρακαλώ", είπε, ενω μπορούσε να επιλέξει τη θανητοφόρο ένεση. Η Ρις, έχει υπογράψει τη διαταγή εκτέλεσης δηλώνοντας ότι ο Γκάρντερ πρόκειται να εκτελεστεί στις 18 Ιουνίου.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο Γκάρτνερ, ήταν αλυσοδεμένος και περιβαλλόταν από 11 ένοπλους φρουρούς.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης του, θα επιδιώξει την αναστολή της εκτέλεσης και την έφεση της απόφασης του δικαστή, στοΑνώτατο Δικαστήριο της Γιούτας, παράλληλα έχει επτά ημέρες για να ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Γιούταχάρη, για να μετατραπεί η θανατική ποινή του, σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα του λόγου .
Από τα 35 κράτη και πολιτείες που ισχύει η θανατική ποινή, η Γιούτα είναι η μόνη που χρησιμοποιεί το εκτελεστικό απόσπασμα ως μέθοδο εκτέλεσης
Στο παρελθόν δύο άνδρες έχουν εκτελεστεί από απόσπασμα. Ο Γκάρι Γκίλμορ, στις 17 Ιανουαρίου 1977 και ο Τζον Τείλορ Άλμπερτ στις 26 Ιανουαρίου 1996. Και οι δύο εκτελέσεις μετατράπηκαν σε τηλεοπτικό θέαμα, κάτι που αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση του Γκάρτνερ.
Η Οκλαχόμα είναι η μόνη άλλη πολιτεία, που αποδέχεται την  εκτέλεση με απόσπασμα, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή η αναχρονιστική μέθοδος. Στη Γιούτα τουλάχιστον άλλοι δέκα θανατοποινίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να θανατωθούν από εκτελεστικό απόσπασμα.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου