Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πυροβόλησαν Έλληνα στην καρδιά και επέζησε!



Πολλές φορές στη ζωή συμβαίνουν πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε εξήγηση. Σε αυτή όμως την περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για την ιστορία του 16χρονου Δημήτρη Φίλιου, ελληνικής καταγωγής,  ο οποίος πυροβολήθηκε στην καρδιά αλλά επιβίωσε χάρη σε μία πρωτοποριακή τεχνική. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Ήταν ένα συνηθισμένο Σάββατο του Νοεμβρίου του 2008 όταν ο 16χρονος είχε καλέσει τους φίλους του για να περάσουν μαζί το Σαβ/κο στο Σίλβερ Σπρίνγκ της κομητείας του Μοντγκόμερι στο Μέριλαντ.


Η βραδιά όμως εξελίχθηκε σε ζωντανό εφιάλτη όταν ο Δημήτρης αποφάσισε να δείξει στους φίλους του ένα μικρό περίστροφο που είχε βρει- άγνωστο από πού. Ενώ λοιπόν οι φίλοι του όλο ενθουσιασμό αλλά και περιέργεια περιεργάζονταν το όπλο, αυτό εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα καρφώθηκε στην καρδιά του Δημήτρη.

Ο τυχερός μέσα στην ατυχία του 16χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομειακό κέντρο της Ουάσιγκτον και χάρη στους δημιουργικές, λιγότερο παρεμβατικές τεχνικές των γιατρών κατάφερε να επιζήσει.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο,  όχι μόνο δεν πέθανε από αιμορραγία όπως θα περίμενε κανείς, αλλά είχε τις αισθήσεις του κα η αρτηριακή του πίεση ήταν σε καλά επίπεδα.

Στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι η σφαίρα είχε χτυπήσει σε δύο σημεία την αορτή. Να σημειωθεί ότι τραύμα σε αυτήν την αρτηρία είναι θανατηφόρο στο 85% των περιπτώσεων.

Οι γιατροί λοιπόν, προτίμησαν να μην του κάνουν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς αλλά να αποκαταστήσουν την οπή στο καθοδικό τμήμα της αορτής με την τοποθέτηση ενός στέντ σε σχήμα «μανικιού», κάτι που σταθεροποίησε την κατάστασή του.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει το μέλλον της λιγότερο επεμβατικής ιατρικής για άλλα προβλήματα υγείας.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου