Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Θα ζήσουμε και εμείς μέσα σε κάψουλες;

Οι νεαροί Κινέζοι μπορούν να έχουν τη δική τους στέγη, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αρκεί να αντέχουν τη στενότητα χώρου! Αρκεί δηλαδή να μπορούν να στριμώχνονται στις «κάψουλες», όπως αποκαλούν χαρακτηριστικά τα μικροσκοπικά δωμάτια, που έχουν 2 μ. μήκος, 1,9 μ. ύψος και 1,4 μ. πλάτος. Μπορεί οι διαστάσεις τους να είναι κάθε άλλο παρά δελεαστικές, ωστόσο το ενοίκιο τους αποζημιώνει για τη στενότητα, αφού είναι μόλις 25 ευρώ το μήνα.


Οι τιμές των κατοικιών στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας αυξήθηκαν σε ποσοστό 11,7% τον τελευταίο χρόνο, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Ετσι λοιπόν, ο 78χρονος συνταξιούχος μηχανικός Χουάνγκ Ριξίν είχε την ιδέα να φτιάξει αυτά τα «διαμερίσματα», τα οποία είναι εξοπλισμένα με κρεβάτι και γραφείο. «Ακόμα και ο Γιάο Μινγκ (σ.σ.: Κινέζος μπασκετμπολίστας) μπορεί να χωρέσει στις κάψουλες», δήλωσε αστειευόμενος ο Χουάνγκ Ριξίν που πρόσθεσε πως ελπίζει να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των όλο και περισσότερων συμπολιτών του, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε ένα κανονικό σπίτι.

Αρχικά βέβαια, οι «κάψουλες» απευθύνονταν σε φοιτητές και οικονομικούς μετανάστες, που κατά κανόνα στριμώχνονταν πολλοί μαζί σε σπίτια της κακιάς ώρας, στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Οπως λέει ο Χουάνγκ Ριξίν, η δική του λύση είναι σαφώς πιο άνετη από εκείνη που παρέχουν αυτά τα κοινόβια που ονομάζονται στην Κίνα «μυρμηγκοφωλιές».

Οι κάψουλες του όμως δέχονται μάλλον επικριτικά σχόλια κυρίως μέσω Ιντερνετ. Ψηφοφορία που διενεργήθηκε από το Sina.com, ένα από τα κορυφαία portals, έδειξε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους που ψήφισαν, πιστεύουν ότι οι κάψουλες θα γίνουν «επιδημία» στη χώρα. Μάλιστα, η πρώτη ένοικος, στο προάστιο Χαΐντιαν, έχει εγκατασταθεί μόνιμα και έχει κρεμάσει αφίσες στον χώρο της. Η 25χρονη Ζανγκ Κι, παραδέχεται ότι δυσκολεύτηκε να βολευτεί την πρώτη βραδιά καθώς δεν είχε αρκετά χοντρή κουβέρτα, ωστόσο υποστηρίζει ότι είναι πολύ χαρούμενη που με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει οικονομία, αφού ο μισθός της είναι κάτω από 400 ευρώ.
espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου