Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Στο «φουλ» οι διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές



Νέα συνάντηση με το κλιμάκιο ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, όπου το σαββατοκύριακο θα έχει επαφές με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ
.

Το κλιμάκιο θέτει θέμα αλλαγών και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και ριζική αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας έως και το 2013. 

Οι επίσημες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα ξεκίνησαν την Τετάρτη. Οι διαπραγματεύσεις που περιλαμβάνουν και τα μέτρα της επόμενης διετίας, θα διαρκέσουν, τουλάχιστον, δυο εβδομάδες με καταληκτική ημερομηνία την 15η Μαΐου.
Εν συνεχεία θα υπάρξει κοινό κείμενο, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το οποίο θα συνυπογράψουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει τις περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης. Ούτως ή άλλως με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξη" να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Τέλος σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή, και απαιτούνται προσπάθειες από την κυβέρνηση και το λαό της χώρας για να αντιμετωπισθεί, εξέφρασε, στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.
Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, και κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τη συνεργασία του ΔΝΤ με την ΕΕ για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι «έως τώρα δεν συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις, απλά προσφέραμε τεχνική υποστήριξη», ενώ τώρα έχουν αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Στρος Καν συνέχισε λέγοντας ότι «είναι σαφές πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή, τόσο από άποψης μακροοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, για την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και μια πολύ σοβαρή κατάσταση για τον ελληνικό λαό».
Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, ενώ εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες «είναι κάπως διστακτικοί, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι και τώρα και το Ταμείο είναι προς το δικό τους συμφέρον. Αυτοί πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν, και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Στρος-Καν, «όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο».
«Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με την ΕΕ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της ευρωζώνης, έχουμε συνεργασθεί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία», τόνισε ο κ. Στρος-Καν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας».
Επίσης , χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΕΕ «πολύ υποβοηθητική», και σημείωσε ότι «εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Ο κ. Στρος-Καν κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή «δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι τώρα πλέον «έχουμε μια σαφή εικόνα και απόλυτα στοιχεία» από την Eurostat σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται λίγο χειρότερη σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου