Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Για γρήγορη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μιλούν Κομισιόν και ΔΝΤ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για παροχή έκτακτου πακέτου βοήθειας, αλλά και η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι τα έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα θα αποδεσμευτούν το συντομότερο δυνατόν.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η πρώτη δόση των κεφαλαίων θα έρθει πριν από τις 19 Μαΐου, οπότε η χώρα μας χρειάζεται περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση δανείων.
«Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα σε αυτό το αίτημα (για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης)», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν σε ανακοίνωσή του.
«Λάβαμε το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές Αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες γι' αυτή την τεχνική βοήθεια και έχουμε εδώ και μερικές ημέρες αποστείλει επί τόπου ένα κλιμάκιο που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα», συμπλήρωσε ο κ. Στρος-Καν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση την Παρασκευή επιβεβαιώνοντας ότι έλαβαν το αίτημα της Ελλάδας για οικονομική βοήθεια.
Όπως λένε, οι 16 χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, που απαιτεί ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2010 και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει έως 30 δις ευρώ από την ευρωζώνη.

Η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμ.Αλταφάζ τόνισε ότι «τα πάντα θα γίνουν με τέτοιο τρόπο που ο μηχανισμός να μπορεί να ενεργοποιηθεί όσο σύντομα (χρειάζεται) και όσο είναι απαραίτητο για την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήρισε το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού «απόφαση καλή για την Ελλάδα και για την ευρωπαϊκή σταθερότητα».
Η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει το ύψους του δανείου που χρειάζεται σε επιστολές της προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα αξιολογήσουν το αίτημα για παροχή έκτακτων δανείων, είπε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.
«Υποθέτω ότι οι ελληνικές αρχές θα ζητήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό, πιθανώς θα στείλουν μια επιστολή στην Κομισιόν και την ΕΚΤ», είπε ο Γκι Σούλερ, εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Σούλερ δεν μπορούσε να πει πόσο καιρό θα κρατήσει η διαδικασία. «Θα είναι θέμα ημερών. Αρκετοί υπουργοί είναι στην Ουάσιγκτον (για τη συνάντηση των G20) και πρέπει να περιμένουμε για την αξιολόγηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ», είπε.
Ερωτηθείς εάν οι υπουργοί θα μπορούσαν να εγκρίνουν την εκταμίευση μέσω τηλεδιάσκεψης, απάντησε: «Αυτό είναι απολύτως πιθανό, ναι» και πρόσθεσε πως αν χρειαστεί, η απόφαση από την τηλεδιάσκεψη θα μπορούσε να επικυρωθεί επισήμως στην επόμενη τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών-μελών στις 17-18 Μαΐου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνουδήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα αναμένει να λάβει πριν από τις 19 Μαΐου την πρώτη δόση κεφαλαίων στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης ύψους 45 δισ. ευρώ.
«Από το μηχανισμό αναμένουμε να έχουμε χρήματα που θα χρειαστούμε πριν τις 19 Μαΐου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δημοσιογράφους.
«Η επίσημη διαδικασία έχει ξεκινήσει. Πάντα παίρνει κάποιο χρόνο μέχρι τα χρήματα να διατεθούν» αλλά «δεν θα πάρει και τόσο χρόνο» δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Εβ.Νόβοτνι.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει bridge loan (βραχυπρόθεσμο δάνειο) προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση μη έγκαιρης έγκρισης του πακέτου στήριξης.
Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, προσθέτοντας ότι ελπίζει «η βοήθεια να ενεργοποιηθεί άμεσα και η κατάσταση να βελτιωθεί».
Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κα Φερνάντες ντε λα Βέγκα είπε επίσης ότι το μέρος του δανείου που αναλογεί στην Ισπανία (3,675 δισ. ευρώ) είναι έτοιμο να εκταμιευτεί.
«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Έχει ενεργοποιηθεί. Όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους τώρα» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρότεινα ένα νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις επιστρέψω, στις 3 και 4 Μαΐου, και μετά στις 4 και 6 Μαΐου» είπε η κα Λαγκάρντ αναφορικά με τη συμμετοχή της Γαλλίας στη βοήθεια.
Το ΔΝΤ αναμένεται να χορηγήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περί το 2,65%, ενώ οι χώρες του ευρώ ένα σύνολο άλλων 30 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 5%.
Το επιτόκιο στα ευρω-δάνεια θα υπολογιστεί σύμφωνα με τον τύπο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η ημερομηνία της εκταμίευσης, είναι αδύνατον να υπολογιστεί το ακριβές επιτόκιο.
Η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα συμμετάσχει στη δανειοδότηση, αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το spread του δεκαετούς ομολόγου έπεφτε κάθετα από το πρωί, στις φήμες ότι η Ελλάδα πρόκειται να ενεργοποιήσει το μηχανισμό, αλλά και έπειτα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, φθάνοντας έως και το χαμηλό των 525 μονάδων βάσης.
Εντούτοις, το απόγευμα το spread του ελληνικού ομολόγου διευρύνθηκε εκ νέου στις 580 μονάδες βάσης.
«Οι Γερμανοί θα μιλήσουν για την Ελλάδα, οπότε η αγορά ίσως ανησυχεί ότι θα υπάρξουν εμπόδια στη διαδικασία. Αν βγουν και το υποστηρίξουν όλο, τότε θα είναι εντάξει», είπε χαρακτηριστικά trader ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου