Σάββατο 24 Απριλίου 2010


Σχέδιο για τη σταδιακή μεταβίβαση της ασφάλειας ορισμένων περιοχών του Αφγανιστάν στις κρατικές Αρχές υιοθετήθηκε την Πέμπτη κατά τη διευρυμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας. Η παράδοση του ελέγχου θα αρχίσει εντός του έτους, δηλώνει ο γγ της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟϊκοί εταίροι διατηρούν δύναμη 126.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, που θα αυξηθεί σε 150.000 τον Αύγουστο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν το 2011.
Στην καρδιά της στρατηγικής της Συμμαχίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να επιτραπεί στην αφγανική κυβέρνηση να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας.
«Η νέα μας στρατηγική στο Αφγανιστάν ήδη εφαρμόζεται. Το μέλλον της επιχείρησης είναι σαφές και ορατό: περισσότερα μέσα και περισσότερες ευθύνες από αφγανικής πλευράς» υπογράμμισε ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Από σήμερα, έχουμε έναν 'οδικό χάρτη' που θα οδηγήσει στη μετάβαση σε αφγανικό έλεγχο, αρχής γενομένης από φέτος. Συμφωνήσαμε στην προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε. Ορίσαμε μία διαδικασία, τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν και τι θα πράξουμε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Ο απεσταλμένος του BBC στο Ταλίν επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ αποφεύγει να κάνει λόγο για απόσυρση ή στρατηγική εξόδου από το Αφγανιστάν, ειδικά από τη στιγμή που παραμένει μεγάλος προβληματισμός για τη σχέση της Συμμαχίας με την αφγανική κυβέρνηση και την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στη διατήρηση της ασφάλειας.
Η Δύση θεωρεί ότι το κλειδί για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν μακροπρόθεσμα είναι να διαθέτει η χώρα επαρκείς και επιχειρησιακά ικανές Ένοπλες Δυνάμεις, με ορισμένο βαθμό υποστήριξης από το ΝΑΤΟ. Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε δηλώσει προ ημερών ότι χρειάζονται άλλοι 450 εκπαιδευτές για το στρατό και την αστυνομία του Αφγανιστάν.
Το σχέδιο μεταβίβασης του ελέγχου πρέπει να λάβει την έγκριση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο και αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η διαδικασία παράδοσης του ελέγχου θα έχει ξεκινήσει έως τότε.
Στις συνομιλίες στο Ταλίν μετείχαν οι 46 χώρες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση (τα 28 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μαζί με άλλες 18 χώρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου