Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Παγκόσμια πρώτη:ολική μεταμόσχευση προσώπου



Στην πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου προχώρησαν Ισπανοί γιατροί στη Βαρκελόνη.


Επιστημονική ομάδα 30 ειδικευμένων γιατρών πραγματοποίησε την επέμβαση τον Μάρτιο στο νοσοκομείο της Βαρκελόνης Βαλ ντε Χεμπρόν, σε ένα νεαρό που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο πριν από πέντε χρόνια.

Ο ασθενής αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στην αναπνοή, την κατάποση και την ομιλία, εξήγησε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας Πέρε Μπαρέτ, και είχε υποβληθεί σε άλλες εννέα επεμβάσεις πριν από τη μεταμόσχευση χωρίς όμως επιτυχία.

Στον ασθενή τοποθετήθηκαν νέοι μύες προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλια, σιαγώνες, δόντια, στοματική κοιλότητα και ζυγωματικά οστά σε μια επέμβαση που διήρκεσε 22 ώρες.

Το νέο πρόσωπο του ασθενούς δεν μοιάζει με αυτό του ανώνυμου δότη αλλά πλάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει έντονα το πρόσωπο του λήπτη πριν από τον τραυματισμό. Σύμφωνα με τον Μπαρέτ, ο ασθενής αναρρώνει καλά.

Ο γιατρός επισήμανε ακόμη ότι αναμένεται ο ασθενής να αρχίσει «να μιλά, να τρώει, να χαμογελά ακόμα και να γελά», μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Περίπου 10 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όλες ήταν σε τμήματα του προσώπου και όχι στο σύνολό του τονίζουν οι Ισπανοί επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου