Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Μέσα στον Μάιο η καταβολή ενισχύσεων 215 εκατ. ευρώ στους αγρότες


Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα καταβληθούν στους αγρότες οι ενισχύσεις που αφορούν σε διάφορα προϊόντα (βαμβάκι, ντομάτα), ύψους 215 εκατ. ευρώ,τα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, ύψους 60 εκατ. ευρώ και τα ποιοτικά παρακρατήματα, ύψους 90 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν οι υποχρεώσεις προς χιλιάδες παραγωγούς που εκκρεμούν από το 2004 (σχέδια βελτίωσης, επενδυτικά σχέδια κ.α.), ενώ σημείωσε ότι έχει καταβληθεί ήδη στους παραγωγούς η ενιαία ενίσχυση (συνολικά 1,9 δισ. ευρώ).
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η κ. Μπατζελή και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχ. Καρχιμάκης ανακοίνωσαν ακόμη ότι:
  • -Το υπουργείο έχει προωθήσει τρία νομοσχέδια που αφορούν στην αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, την αναμόρφωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και την κατάρτιση μητρώου αγροτών. 
  • -Στα σχέδια του υπουργείου είναι να παραμείνει ο ΕΛΓΑ ο κύριος φορέας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και συμπληρωματικά θα λειτουργήσουν μαζί του, το σύστημα ΠΣΕΑ και το υπό ίδρυση Ταμείο Αλληλοβοήθειας στα πλαίσια της ΚΑΠ.
  • -Θα καλυφθούν και νέες ζημιογόνες αιτίες.
  • -Τη δημιουργία μητρώου αγροτών, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τη σύσταση μητρώου εμπόρων- διακινητών αγροτικών προϊόντων στα πλαίσια ίδρυσης ενός διατροφικού Τειρεσία.
  • Αλλαγή του τρόπου επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. Συγκεκριμένα, πόσα πάνω από 1.500 ευρώ θα καταβάλλονται με δίγραμμη επιταγή, ενώ για ποσά πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ θα υπάρχει διασταύρωση και έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου