Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τεκμήρια με στόχο 700.000 επαγγελματίες


Νέα τεκμήρια διαβίωσης με στόχο να εντοπιστούν εισοδήματα που πιθανόν να αποκρύπτουν από την Εφορία 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πρόκειται να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ζητηθεί αύριο σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Τα νέα τεκμήρια βασίζονται στη λογική του ελάχιστου κόστους διαβίωσης και χρήσης περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών και, εφόσον το ετήσιο εισόδημα του φορολογουμένου δεν τα καλύπτει, θα φορολογείται με βάση αυτά.

Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ενοίκια, πισίνες, οικιακές βοηθοί και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων είναι ορισμένα μόνο από τα περιουσιακά στοιχεία και τις ετήσιες δαπάνες που θα λαμβάνει υπόψη η Εφορία προκειμένου να διαμορφώσει για τον κάθε φορολογούμενο ένα ελάχιστο εισόδημα το οποίο θα αποτελεί τη βάση της φορολογίας του. Στην περίπτωση όπου τα δηλωθέντα εισοδήματα ξεπερνούν αυτά που προκύπτουν με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με βάση τα πραγματικά του εισοδήματα και όχι τα τεκμαρτά.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τη διαμόρφωση των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης για τα ακίνητα. Το πρώτο σενάριο και επικρατέστερο, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της κυβέρνησης, είναι το ελάχιστο κόστος για τη συντήρηση και χρήση κατοικιών να διαμορφώνεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο ετησίως κλιμακωτά ανάλογα με το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου. Το δεύτερο σενάριο είναι να προκύπτει το ελάχιστο κόστος με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου πολλαπλασιαζόμενη με έναν συντελεστή 4% ή 5%.

O σον αφορά το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με την εισήγηση που θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το ελάχιστο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες από 81 ως 200 τετραγωνικά να διαμορφωθεί στα 5 ευρώ μηνιαίως ή 60 ευρώ ετησίως. Ετσι, αν κάποιος διαθέτει πρώτη κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων, το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία για να μη φορολογηθεί επιπλέον θα διαμορφωθεί σε 7.200 ευρώ. Στην περίπτωση όπου το ακίνητο ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να διαμορφωθεί το ελάχιστο κόστος σε 100 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Δηλαδή για 250 τ.μ. το εισόδημα να ανέρχεται σε 25.000 ευρώ ετησίως. Από την άλλη, αν το ακίνητο είναι κάτω από τα 81 τετραγωνικά μέτρα, το ελάχιστο κόστος να διαμορφώνεται σε 40 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Ετσι, για ακίνητο εμβαδού 70 τ.μ. το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα θα πρέπει να είναι 2.800

ευρώ.

Αντίστοιχη φιλοσοφία θα εφαρμοστεί και στα αυτοκίνητα, όπου ως τιμή βάσης θα είναι τα 3.000

ευρώ ετήσιο ελάχιστο εισόδημα για αυτοκίνητο ως 1.200 κυβικά εκατοστά και πάνω από τα κυβικά αυτά θα προστίθενται 200 ευρώ ανά 100 κυβικά. Ετσι, αν για παράδειγμα έχει κάποιος ένα ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών, θα πρέπει να διαθέτει ετήσιο ελάχιστο εισόδημα που αφορά το τεκμήριο του συγκεκριμένου οχήματος 3.800 ευρώ. Αν έχει ΙΧ 2.000 κυβικών εκατοστών, τότε η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται σε 4.600 ευρώ και αν διαθέτει ένα τζιπ 3.700 κυβικών τότε το ελάχιστο εισόδημα θα διαμορφώνεται σε 8.000 ευρώ.

Σ ε όλα τα παραπάνω θα προστίθενται και άλλες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει, π.χ., σκάφος αναψυχής, οικιακή βοηθό ή στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία. Με βάση το παράδειγμα που δημοσιεύει «Το Βήμα», αν έγγαμος με δύο παιδιά διαμένει στην Αγία Παρασκευή σε κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων, έχει και ένα εξοχικό στον Κάλαμο 80 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει δύο ΙΧ (ένα 1.600 κυβικών και ένα 3.700 κυβικών), έχει οικιακή βοηθό στην οποία καταβάλλει ετησίως 7.200 ευρώ (600 ευρώ τον μήνα) και πληρώνει ετησίως για δίδακτρα των παιδιών του 16.000 ευρώ, τότε το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώνει στην Εφορία με βάση τα νέα τεκμήρια είναι περίπου 45.000 ευρώ. Αυτό θα προκύψει στην περίπτωση κατά την οποία υιοθετηθεί το σενάριο υπολογισμού του κόστους κατοικίας με βάση το τετραγωνικό. Στην περίπτωση όπου τελικά επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, δηλαδή της αντικειμενικής αξίας με συντελεστή 4%, τότε το ελάχιστο εισόδημα θα διαμορφωθεί σε 46.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ περισσότερα.

Αρκετά υψηλό εισόδημα θα πρέπει να δηλώσει και ένας άγαμος που διαθέτει πρώτη κατοικία 100 τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους, έχει το πατρικό του εμβαδού 120 τ.μ. στο Ναύπλιο και διαθέτει και ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών. Στην περίπτωση αυτή το ελάχιστο εισόδημα διαμορφώνεται σε περίπου 15.000 ευρώ ετησίως.

Προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών
Στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και αν φαίνεται περίεργο, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην τελική μορφή των νέων τεκμηρίων που θα εφαρμοστούν για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό διότι προσπαθούν από τη μία πλευρά να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους συνεπείς φορολογουμένους και από την άλλη να «στριμώξουν» τους φοροφυγάδες. Για τον λόγο αυτόν στοχεύουν να επιβάλουν ελάχιστο κόστος συντήρησης και χρήσης ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα αν αυτά αποτελούν για τον φορολογούμενο πρώτη, δεύτερη ή εξοχική κατοικία. Επίσης αντίστοιχη φιλοσοφία επικρατεί και για τα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα αν είναι μικρής ή μεγάλης αξίας, χαμηλού ή υψηλού κυβισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου