Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μας έσβησε τα φώτα η ΔΕΗ



Στα όρια της αντοχής του έφτασε χθες το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει περικοπές ρεύματος από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ, λόγω της δυναμικότερης του αναμενόμενου 48ωρης απεργίας.

Χωρίς ρεύμα, για διάστημα έως και για μία ώρα, έμειναν συνολικά πάνω από 350 περιοχές σε όλη τη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα η κατάσταση να επιδεινωθεί.

Ο αρχικός προγραμματισμός της ΓΕΝΟΠ προέβλεπε να σβήσουν μονάδες μέχρι του σημείου εκείνου που δεν θα χρειαζόταν να γίνουν περικοπές ρεύματος. Όμως, λόγω της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, αποφασίσθηκε να τεθούν εκτός λειτουργίας περισσότερες εγκαταστάσεις. Έτσι, αντί για 5 μόνο μονάδες, τελικά έκλεισαν 8, αφαιρώντας από τη διαθέσιμη ισχύ της χώρας 2.500 ΜW, σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ. Εκτός λειτουργίας όμως βρίσκονταν ήδη άλλες 6 μονάδες λόγω προγραμματισμένης συντήρησης ή βλάβης, ενώ άλλα 5 εργοστάσια δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθούν στο σύστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού εξαιτίας της απεργίας.

Με αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα να στερηθεί χθες το 39% της συνολικής του ισχύος (19 μονάδες ή 4.740 ΜW από τα περίπου 12.100 ΜW) και επομένως οι περικοπές να είναι αναπόφευκτες, καθώς η προσφορά τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, μαζί με τις εισαγωγές, δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τη βραδινή ζήτηση. Διέθετε δηλαδή το σύστημα 7.300 ΜW, όταν τα φορτία έφτασαν κατά τις 9 το βράδυ στα 7.600 ΜW, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΜΗΕ, Γρηγόρη Αντωνόπουλο.

Κρίσιμη συνάντηση
Στο μεταξύ καζάνι που βράζει είναι η ΔΕΗ, τόσο για τις περικοπές αποδοχών που προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα όσο και για το Ασφαλιστικό. Τα πάντα θα κριθούν από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι η ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, με κεντρικό θέμα το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα μέτρα προβλέπουν τη μείωση κατά 10% της κρατικής συμμετοχής που εισπράττει ο ασφαλιστικός οργανισμός των εργαζομένων στη ΔΕΗ, προκαλώντας την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ. Από την αρχή του έτους, ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ (ΟΑΠ- ΔΕΗ) δικαιούνταν να πάρει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για παροχές του τρέχοντος έτους (συντάξεις, πρόνοια, εφάπαξ) το ποσό των 879 εκατ. ευρώ, αλλά τελικώς η κυβέρνηση ενέγραψε μόνο 710 εκατ. ευρώ, ενώ υποσχέθηκε ότι τα υπόλοιπα 169 εκατ. ευρώ θα τα δώσει στην πορεία του έτους.

Στην απεργία συμμετείχαν για πρώτη φορά ακόμη και διευθυντές, αφού τα έκτακτα μέτρα για το πλαφόν στους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θίγουν πάνω από 200 στελέχη της ΔΕΗ (γενικούς διευθυντές, διευθυντές, τομεάρχες), που χάνουν από 20% έως 55% των αποδοχών τους. Μαζί με αυτούς πλήττονται και περίπου 600 τεχνίτες, όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής, δηλαδή σε ορυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Εκεί, επειδή δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες (άρα έχουν νυχτερινά, αργίες κ.λπ.) και επειδή υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οι υπερωρίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Έτσι, οι αποδοχές μπορεί να φτάνουν τα 7.000 ή 8.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου