Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Προβόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί οικονομική στήριξη


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Προσθέτει επίσης ότι, την προηγούμενη εβδομάδα με την ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο, η χώρα έδειξε ότι μπορεί να αντλήσει η ίδια τα κεφάλαια που χρειάζεται.

Παράλληλα, μειώνεται το spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού. Λίγο μετά το μεσημέρι, το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του Bund υποχωρούσε στις 284 μονάδες βάσης από 290 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο των γερμανικών Financial Times, ο κ. Προβόπουλος παραδέχεται ότι η Ελλάδα πλήρωσε «ακριβά» για την πώληση του ομολόγου, εκτιμά ωστόσο ότι «οι πιέσεις θα μετριαστούν στο εξής».

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν για το ομόλογο ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ, με τους εμπλεκόμενους επενδυτές να φτάνουν τους 400.

«Δεν θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο, στο οποίο η παροχή βοήθειας είναι απαραίτητη», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας πως δεν αναμένει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. «Δεν ανησυχώ για περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's.»

Στην περίπτωση πάντως που η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια, δεν θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , υποστηρίζει ο κ. Προβόπουλος. «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και, αν απαιτηθεί βοήθεια, αυτό θα πρέπει να είναι δουλειά της Ευρωζώνης.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου