Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Πάει για κατάργηση η βίζα



«ΧΑΠΙ ΕΝΤ» στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ αναμένεται να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος ώστε να ανακοινωθεί ότι το ζήτημα έληξε χωρίς να προκληθούν εσωτερικές αναταράξεις για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αν και το θέμα αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τουλάχιστον στα ζητήματα που έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος να συζητηθούν (σ.σ.: η ατζέντα θα οριστικοποιηθεί την Πέμπτη), διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αναζητείται τρόπος ώστε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον να ανακοινωθεί με κάποιον τρόπο, «είτε επισήμως είτε ανεπισήμως», η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας (visa-waiver). Κι αυτό διότι, παρότι η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άρση του καθεστώτος της βίζας, το ζήτημα δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Βασικός λόγος είναι οι έντονες επικρίσεις που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Ιανουάριο στο εσωτερικό ο Αμερικανός Πρόεδρος για τα ζητήματα της ασφάλειας των πτήσεων, λόγω του φιάσκου με τον Νιγηριανό που σημειώθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στην πτήση της Delta.

Συζητήθηκε
Η βίζα ήταν πάντως ένα από τα θέματα που συζήτησε χθες ο Δ. Δρούτσας κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι τη συνάντηση ζήτησε η ελληνική πλευρά, για να οριστικοποιηθεί η ατζέντα της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, η οποία επισήμως μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου