Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Η παιδική ηλικία συνδέεται με τους πόνους ενηλίκων



Βρετανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι στα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς αυξάνεται η πιθανότητα να υποφέρουν από πόνους στη μέση, όταν ενηλικιωθούν. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Aberdeen, οι οποίοι μελέτησαν τη ζωή τουλάχιστον 19.000 παιδιών, πιστεύουν ότι λανθασμένα ορμονικά σήματα του εγκεφάλου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, γονείς και δάσκαλοι αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των παιδιών και μαθητών τους, ψάχνοντας για κάποιο σημάδι αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Όταν τα «αντικοινωνικά» παιδιά ενηλικιώθηκαν κι έφτασαν την ηλικία των 42 ετών, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που περιείχε ερωτήσεις σχετικές με την ψυχολογική τους κατάσταση. Όταν έγιναν 45 ετών, απάντησαν σε ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο, το οποίο αφορούσε σε ενδεχόμενους σωματικούς πόνους.
Από τις απαντήσεις τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς είχαν -ως ενήλικες πλέον- πολύ περισσότερες πιθανότητες σωματικών πόνων από τα υπόλοιπα.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που συνδέονται με την «αντικανονική» συμπεριφορά στην παιδική ηλικία, όπως ψυχολογικές διαταραχές, κατάθλιψη και χρήση παράνομων ουσιών.

Τα αποτελέσματα, τα οποία καλύπτουν χρονική περίοδο 45 χρόνων, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Rheumatology».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου