Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

1ο Συνέδριο Γυναικολογικής Ρομποτικής Χειρουργικής


Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο χειρουργικών επεμβάσεων, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Ειδικότερα στη γυναικολογία μεγάλες επεμβάσεις μπορούν πλέον να γίνονται με τη χρήση του ρομπότ.

Το πρώτο Συνέδριο Γυναικολογικής Ρομποτικής Χειρουργικής διοργάνωσε η νεοσυσταθείσα Εταιρεία Γυναικολογικής Ρομποτικής Χειρουργικής. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο καθηγητής Γεώργιος Μαρούλης.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής στη Γυναικολογία προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν προβληματισμοί και δισταγμοί. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο συστάθηκε η εταιρεία: η συνεχής ενημέρωση των γυναικολόγων.

Το πρόγραμμα του πρώτου συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, με εξειδίκευση στην Γυναικολογική Ρομποτική Χειρουργική, περιελάμβανε αναλύσεις για τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές της ρομποτικής στην γυναικολογία.
Μεταξύ άλλων στο συνέδριο πήρε μέρος ο καθηγητής Camran Nezhat, ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με την σύγχρονη λαπαροσκόπηση και την ρομποτική στην γυναικολογία και συγκεκριμένα με επεμβάσεις σε δύσκολες περιπτώσεις ενδομητρίωσης και άλλων γυναικολογικών προβλημάτων που επισκιάζουν την γονιμότητα (εκτεταμένες συμφύσεις, ινομυώματα, διπλή μήτρα και άλλες εγχειρίσεις), οι οποίες πολλές φορές είναι δύσκολο ή αδύνατον να γίνουν με απλή λαπαροσκόπηση.
Η Ρομποτική δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό, σε περιπτώσεις καρκίνου των γεννητικών οργάνων, να πραγματοποιήσει επεμβάσεις λαπαροσκοπικά αντί με «ανοιχτή» εγχείριση. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο χειρουργός αποκτά περισσότερη ευελιξία στον χειρισμό των εργαλείων και ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης.
Η εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής στη Γυναικολογία έχει πλεονεκτήματα έναντι της απλής λαπαροσκόπησης, κυρίως σε χρονοβόρες ή δύσκολες επεμβάσεις, ενώ αποτελεί μονόδρομο για όσες εγχειρίσεις δεν μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά.
Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να υπάρχει η δυνατότητα τηλε-χειρουργικής με ρομπότ, δηλαδή χειρουργικής εξ αποστάσεως, όπου ένας πεπειραμένος χειρουργός θα μπορεί να κάνει την επέμβαση, μέσω ρομπότ, κατευθύνοντας τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, που είναι τοποθετημένα στον ασθενή, ανεξάρτητα από τον τόπο, στον οποίο βρίσκεται και κάνει την επέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου