Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

"Ένα εκατομμύριο άνεργοι το 2010 "



"Σε 20% αναμένεται να ανέλθει το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας το 2012, τη στιγμή που προβλέπεται συρρίκνωση κατά 4% του ρυθμού εξέλιξης του ΑΕΠ για το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank.

Τα επίπεδα ανεργίας στη χώρα μας , τους τελευταίους μήνες αυξάνονται δραματικά. Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας ( ΕΣΥΕ), τον περασμένο ...

Δεκέμβριο το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 10,2%, έναντι 8,9% το Δεκέμβριο 2008 . Αριθμητικά , οι άνεργοι ανέρχονται σε 505.110 άτομα και αυξήθηκαν κατά 70.961 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 (αύξηση 16,3%)

Ωστόσο, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του Συνασπισμού Δημήτρης Στρατούλης παρουσιάζει ακόμα πιο εφιαλτικά δεδομένα, καθώς, όπως επισημαίνει σε δήλωση του, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας υπερβαίνει σήμερα το 18%.

"Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι 800.000 και θα φτάσει στο τέλος του 2010 στο 1.000.000, δηλαδή πάνω από 20%, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών παγώματος των μισθών και των δημοσίων επενδύσεων και αύξησης κυρίως των έμμεσων φόρων", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, με το ποσοστό της ανεργίας για το 2010 να εκτιμάται στο 15%, οι προβλέψεις της Deutsche Bank για άνοδο της ανεργίας στο 20% έως το 2012, τελικό στάδιο προσαρμογής της χώρας, βρίσκονται απέναντι στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επίπεδα ανεργίας λίγο υψηλότερα του 10%.

Σε περίπτωση επαλήθευσης της έκθεσης, στη δυσκολότερη θέση θα βρεθούν οι νέοι που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σκόπελο της ανεργίας. Στο μεταξύ, πολλοί από αυτούς που εργάζονται, έχουν καταλάβει θέσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους. Ανάλογα προβλήματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και οι μεσήλικες που τυχόν απολυθούν, ενώ πλησιάζουν προς συνταξιοδότηση, καθώς η ανεύρεση εργασίας σε μία τέτοια ηλικία είναι σχεδόν αδύνατη.

Με τις προβλέψεις συρρίκνωσης του ρυθμού εξέλιξης του ΑΕΠ να αγγίζουν το 7,5% κατά την περίοδο 2010-2012 και εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάκαμψη 1% από το 2013, η προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος χαρακτηρίζεται από τη γερμανική τράπεζα ως «Ηράκλειος άθλος».

Ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις για δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την ως εφικτή, καθώς βάσει παράθεσης παραδειγμάτων, 10 τουλάχιστον περιπτώσεις ανεπτυγμένων οικονομιών επέτυχαν προσαρμογή αντιστοίχου μεγέθους κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ως το μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εμφανιστεί απρόθυμη στην εφαρμογή των απαραίτητων προσαρμογών, σημειώνοντας πως, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα μας μακροπρόθεσμα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα." http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/266103.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου