Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2018


Με βάση την καλύτερη δεκαετία θα υπολογίζονται από το 2018 οι συντάξεις σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σταδιακά θα υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με τα συνδικάτα, θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις των συντάξεων.


Η προτελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών για το Ασφαλιστικό έγινε την Τρίτη και η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της την ερχόμενη Τρίτη.

Οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αναμένεται να προβλέπει τα ακόλουθα:

1) Το 2018 ο υπολογισμός των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία (και στο Δημόσιο) θα γίνεται με βάση την καλύτερη δεκαετία (ενώ  υπάρχει πρόταση και για τον υπολογισμό των τελευταίων 16 ετών).

Σήμερα υπάρχουν διαφορές στους ασφαλιστικούς φορείς και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.

2) Το 2030 θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με στόχο να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

3) Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών (60 για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα). Ωστόσο, βασική σύνταξη -ή ένα τμήμα αυτής- θα δικαιούνται και όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πριν από τα 65 έτη (αν αποχωρούν με 35ετία).

Πάντως για το θέμα αυτό -δηλαδή αν η βασική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται και πριν από τα 65 έτη- έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

4) Όσοι παραμένουν στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν «μπόνους», με ένα μεικτό «σύστημα» συντελεστών που μπορεί να αλλάζει ακόμα και ανά πενταετία.

Οι συντελεστές δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, αλλά εξετάζεται σενάριο για κλιμάκωσή τους από 1,5% έως 2%. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν όσοι συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης.

5) Τη βασική σύνταξη θα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη διαμονής στη χώρα, αλλά και οι ανασφάλιστοι σε ηλικία 65 ετών και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

6) Από τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου