Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Περικοπές 30% σε δώρο-επίδομα αδείας αύξηση 2% στο ΦΠΑ - «παγώνουν» οι συντάξεις


Περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, στο επίδομα αδείας και στο δώρο των Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, το συνολικό «ψαλίδι» στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται στο 22%, ο ΦΠΑ ανεβαίνει κατά 2% ενώ αυξάνει επιπλέον ο φόρος στα καύσιμα και «παγώνουν» οι συντάξεις.

Οι μειώσεις κατά 30% σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας θα ισχύσουν από φέτος. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα αποδώσουν 4,8 δισ. ευρώ: Το «50% θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών και και το άλλο μισό από αυξήσεις στους φόρους», διευκρίνισε.

Αναλυτικότερα, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα αποφασίστηκε:

-Μείωση 30% στο δώρο του Πάσχα, στο δώρο των Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων

-Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%
-Επιπλέον περικοπές 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Συνολικά, μαζί με τις περικοπές 10% στα επιδόματα, που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, το συνολικό «ψαλίδι» ανέρχεται σε 22%
-Πάγωμα όλων των συντάξεων
-Επιπλέον αύξηση 20% στο φόρο των ποτών και των τσιγάρων

-Αύξηση  κατά 0,08 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη και κατά 0,03 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο
Παράλληλα, συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα μέτρα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο αργότερα το μεσημέρι προκειμένου να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια να μην καταβληθεί ο 14ος μισθός στους βουλευτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου