Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

«Ένοχες» οι γιαγιάδες για την παιδική παχυσαρκία



Όσα παιδιά περνάνε τα μεγαλώνουν οι γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 12.000 τρίχρονα παιδιά, ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα. Επίσης, ο κίνδυνος να είναι τα παιδιά υπέρβαρα είναι αυξημένος κατά 15%.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά που τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να πάρουν παραπανίσια κιλά.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν «ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών στο βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση».

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου.

Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους του παιδιού πέραν του φυσιολογικού αυξάνεται (αλλά λιγότερο σε σχέση με την φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες) ακόμα και όταν το παιδί το επιβλέπουν φίλοι και άλλοι συγγενείς, αλλά μόνο όταν αυτό συμβαίνει καθημερινά.

Επειδή οι γονείς συνήθως θεωρούν τη γιαγιά και τον παππού την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του παιδιού, όταν οι ίδιοι λείπουν στη δουλειά, η μελέτη συνιστά να υπάρξουν συμβουλές στους ηλικιωμένους για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, ώστε να μην βλάπτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, τα εγγόνια τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Obesity».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου