Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Τα «μικροβιακά αποτυπώματα» στο μικροσκόπιο της εγκληματολογικής έρευνας


Τα Νέα
Ανθρώπινα χέρια: λιγότερο καθαρά από όσο νομίζουμε
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Στις περιπτώσεις που είναι δύσκολο ή αδύνατο να απομονωθούν δακτυλικά ή γενετικά αποτυπώματα υπόπτων, τα εγκληματολογικά εργαστήρια ίσως θα μπορούσαν να αξιοποιούν τα «μικροβιακά αποτυπώματα» που αφήνουν τα ανθρώπινα χέρια, εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές.
«Καθένας από εμάς αφήνει πίσω του ένα μοναδικό ίχνος από μικρόβια καθώς κινούμαστε στην καθημερινή ζωή μας» αναφέρει ο Νόα Φίερερ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ.
«Αν και αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια, πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε τελικά να γίνει πολύτιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο των ερευνητών εγκληματολογίας» εκτιμά.
Η ομάδα του Φίερερ χρησιμοποίησε ειδικούς σπόγγους για να απομονώσει βακτήρια από πληκτρολόγια και ποντίκια εννέα χρηστών. Στη συνέχεια καλλιέργησε τα μικρόβια, ανέλυσε το βακτηριακό DNA και συνέκρινε τα αποτελέσματα με αντίστοιχες αναλύσεις σε δείγματα από άλλους χρήστες.
Η σύγκριση έδειξε ότι τα μικροβιακά αποτυπώματα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους χρήστες από τους οποίους προήλθαν τα δείγματα με ακρίβεια 70 έως 90 τοις εκατό, αναφέρουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η τεχνική παρέμενε σχετικά ακριβείς ακόμα και όταν το δείγμα λαμβάνονταν από επιφάνειας που είχαν παραμείνει ανέγγιχτες και εκτεθειμένες στον αέρα για ώρες ή εβδομάδες. Η υγρασία, η θερμοκρασία και η ηλιακή ακτινοβολία δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τη αξιοπιστία της εξέτασης.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας είχε δείξει ότι το μέσο ανθρώπινο χέρι μεταφέρει γύρω στα 150 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Από αυτά, μόνο το 13% είναι κατά μέσο όρο κοινό μεταξύ δύο οποιονδήποτε ανθρώπων.
Η διαπίστωση αυτή δημιούργησε στους ερευνητές την απορία αν τα βακτήρια των χεριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταυτοποίηση υπόπτων.
Η υποψήφια νέα μέθοδος θα ήταν βέβαια αδύνατο να πλησιάσει την ακρίβεια της ταυτοποίησης μέσω του ανθρώπινου DNA, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές θα ήταν η μόνη δυνατή λύση σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, τα ανθρώπινα δάχτυλα δεν αφήνουν αποτυπώματα πάνω σε ορισμένες επιφάνειες όπως τα υφάσματα. Επιπλέον, στις περιπτώσεις στις οποίες δεν εντοπίζεται αίμα ή άλλα σωματικά υγρά πάνω σε μια επιφάνεια, οι ερευνητές συνήθως αδυνατούν να απομονώσουν αρκετό ανθρώπινο DNA για να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση.
Το βακτηριακό DNA είναι αντίθετα άφθονο στα ανθρώπινα χέρια, δεδομένου ότι ο αριθμός βακτηρίων πάνω στο δέρμα είναι πραγματικά αστρονομικός.
Κι αν κανείς σκεφτεί ότι μπορεί απλά να απομακρύνει τα βακτήρια πλένοντας τα χέρια του, καλύτερα να το σκεφτεί ξανά: «Οι βακτηριακές κοινότητες στην επιφάνεια της παλάμης ανακάμπτουν εντός λίγων ωρών έπειτα από το πλύσιμο των χεριών» γράφουν οι ερευνητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου