Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τείχος Βερολίνου στο σχέδιο για στήριξη Αθήνας



Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν κατάφεραν χθες να κάμψουν τις αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία, υποστηριζόμενη από την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, παρέμεινε αρνητική στην έγκριση ενός μηχανισμού για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, εάν χρειαστεί.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προσπάθησε μετά το πέρας των εργασιών να καλύψει την έλλειψη συμφωνίας με αοριστίες, υποστηρίζοντας ότι συζητήθηκαν «τεχνικές λεπτομέρειες» επί των οποίων οι υπουργοί συμφώνησαν.
Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για εγγυήσεις δανείων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το προτιμητέο σενάριο είναι διμερής δανεισμός.
Πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης και για να δικαιολογήσει την αποτυχία υποστήριξε ότι μία τέτοια συμφωνία είναι θέμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς, όμως, να επιβεβαιώσει ότι θα ληφθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής (24-25 Μαρτίου).
Στη Σύνοδο θα τεθούν επί τάπητος και τα εξής θέματα: ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στη διμερή δανειοδότηση, με τι επιτόκιο θα γίνει αυτό, σε ποιο βάθος χρόνου και πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιλμπε επέμενε από την αρχή των εργασιών των 16 στη θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει προηγουμένως να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και μετά «το συζητάμε» περί σχεδίου-ασπίδας, εφόσον κριθεί αναγκαίο και φυσικά το ζητήσει η ίδια η Αθήνα. Με την άποψη του Γερμανού υπουργού συμφώνησαν αμέσως οι υπουργοί της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας. Υπέρ του σχεδίου διάσωσης τάχθηκαν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία , η Ιταλία, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο Ολι Ρεν και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ  Παρά, λοιπόν, τις προσπάθειες του προέδρου της ευρωζώνης, Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της προεδρεύουσας της Ε.Ε., Ισπανίδας υπουργού Ελενας Σαλγάδο, η ομάδα των «4» παρέμεινε ανένδοτη. Μάλιστα, ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ επιστράτευσε και τον Βέλγο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Ρομπάι, προκειμένου να μεταπειστεί ο Β. Σόιμπλε. Η απάντηση, όμως, ήταν η ίδια : Nein....
Βέβαια, κάτι έπρεπε να πουν οι υπουργοί, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις αγορές. Συμφωνήθηκε, λοιπόν, να ανακοινωθεί ότι επήλθε συμφωνία επί «τεχνικών λεπτομερειών». Και να επισημανθεί από τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ ότι οι χώρες της ευρωζώνης «θα βοηθήσουν την Ελλάδα εάν χρειαστεί», αλλά «τώρα δεν χρειάζεται τέτοιου είδους βοήθεια»...
Και, όμως, οι περισσότεροι υπουργοί εισήλθαν στην αίθουσα των εργασιών με αισιοδοξία, έστω συγκρατημένη, ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, πάντα εάν χρειαστεί, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές. Τα βασικά σενάρια, που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή ήταν δύο: δανειοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης, με συντονιστή την Κομισιόν ή παροχή εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για χορήγηση κοινοτικού δανείου.
Το θέμα του ποσού δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους υπουργούς, ενδεχομένως για να μην «ερεθιστεί» περισσότερο η Γερμανία. «Θα ήταν πρόωρο να συζητήσουμε ποσά», είπε η Ελενα Σαλγάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου