Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Δύο σενάρια για την ευρω-βοήθεια στην Ελλάδα αποκαλύπτει ο Monde



Δείτε το βίντεο...

Δύο προτάσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εξετάζουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης μέσω διακρατικών δανείων με το συντονισμό της Κομισιόν είτε τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης βασισμένου σε εγγυήσεις των χωρών-μελών.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη προς τους Ευρωπαίους επιτρόπους και το οποίο αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα, η πρώτη επιλογή θα ήταν ευκολότερο να εφαρμοστεί «βραχυπρόθεσμα».

«Θα σήμαινε ότι κάθε κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν να διαπραγματευθεί τους όρους της με την Αθήνα», σημείωσε η πηγή της γαλλικής εφημερίδας.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup (συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) την ερχόμενη Δευτέρα. Την επομένη συνεδριάζει το Ecofin.

Παρόμοιες πληροφορίες δημοσιεύει και το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις από τρεις πηγές της ΕΕ.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδα Kurier αναφέρεται πως οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας έχουν εκπονήσει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 50-55 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει πιστωτικές εγγυήσεις και αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, η Γερμανία θα προσφέρει 20 και η Γαλλία 10 δισ. ευρώ.

Για την καλύτερη εφαρμογή του σχεδίου, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να ζητεί την εφαρμογή του κατά τις διακοπές του Πάσχα, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε και τα δύο δημοσιεύματα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας να τονίζει πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

«Αυτό αποτελεί τη βάση των ενεργειών μας. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συστάσεις της Κομισιόν και είμαστε βέβαιοι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το πετύχει αυτό, αν και είναι δύσκολο. Γι' αυτό, δεν αποτελεί θέμα η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίκαελ Όφερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου